Scootmobiel Nijland

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Nijland? Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel speciaal voor mensen die slecht ter been zijn (mobiliteitsbeperking). Geholpen door deze elektrisch aangedreven scooter voelt u zich wendbaar en neemt u weer zelf de regie in handen. Alleen, welke scootmobiel moet ik kiezen? De website Scootzorg.nl biedt een helpende hand bij bij de aanschaf van uw (eerste) mobiel. Op Scootzorg kunt u aan de slag met de belangrijkste zaken waar u op moet letten en belangrijke info over onder andere een aanvraag doen via de WMO, de kosten waar u rekening mee moet houden, enkele populaire leveranciers, veiligheid in het verkeer en scootmobieltraining.

  • Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel voor ouderen en mensen met een beperking.
  • De meest genoemde voordelen: u bent meer onafhankelijk en het is gemakkelijk te besturen.
  • De tarieven komen neer op bedragen tussen €750,00 en wel €5.000,00.
  • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Súdwest-Fryslân (https://www.sudwestfryslan.nl).
  • In de regio zijn er verschillende winkels en showrooms waar u zelf eens een scooter kunt ervaren van een merk zoals Life and mobility of Travelux.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Keuzehulp | Gemiddelde kosten | Scootmobiel subsidie aanvragen bij de gemeente Súdwest-Fryslân (WMO) | Winkels en thuisdemonstraties | FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8771
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB onkosten€15,9 – €24,1 per uur
Aantrekkelijke scootmobielInvacare Leo 3
AdviespuntHulpmiddelencentrum

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Nijland

U wilt weer veilig op weg met een scootmobiel. Maar waar moet ik op letten? Scootmobielen zijn er in vele soorten en maten met allerlei opties die wellicht volstrekt nieuw zijn voor u. Waar vind ik het model dat aansluit op mijn verwachtingen? Startpunt: bedenk eerst wat u nodig hebt. Zoek ik een type voor binnen- of buitengebruik, wordt hij dagelijks gebruikt, en hoeveel kilometers ga ik maken? Zodra u hierover meer inzicht heeft verkregen kan u vervolgstappen zetten voor een goedkope scootmobiel in Nijland. Dit kan online d.m.v. een uitgebreide brochure, een handige thuisdemonstratie of via advies van product experts in een winkel.

  • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel koopt u al vanaf €540,00.
  • Een standaard model met 3 wielen en 30 – 40 km actieradius koopt u al vanaf €2475,00.
  • Een stevige 4-wieler en een grote accu voor grote afstanden is er al vanaf €3000.

Onze kooptips oktober 2024

Heeft u wat meer achtergrondinformatie nodig bij het vinden van de beste scootmobiel? Onze adviseurs helpen u direct verder. Hieronder bekijkt u de belangrijkste zaken waar u op moet letten.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Nijland kunt u eenvoudig meenemen in het OV of uw auto en neemt niet al te veel ruimte in beslag. Licht, wendbaar, geschikt voor in huis en voor een kort ritje naar de supermarkt. Een vaste scootmobiel is robuust, rijdt een stuk comfortabeler en heeft een grote accu. De juiste keuze als u veel lange ritten maakt.

3 of 4 wielen, wat is beter?
Een 3-wiel scootmobiel is hanteerbaarder en de draaicirkel is zeer klein. U bent meer wendbaar. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Bovendien verschaft een scoot met 3 wielen extra beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is wat groter/steviger en voelt veiliger. Dat is vooral zichtbaar als u de bochten instuurt of als u schuin de stoep afrijdt. Een scoot met vier wielen is vaak wat sneller en geeft een meer comfortabel gevoel.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De producten wisselen enorm als het gaat om actieradius. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Gaat u vooral in/rondom huis rijden? Of voor hele korte ritjes buitenshuis? Een bereik van 15 kilometer is afdoende. Ben u liefhebber van lange ritjes naar het centrum of komt u graag in de natuur? Kijk dan naar modellen met een accu met een vermogen van 97 Ah.

De snelheid van de scootmobiel
Zodra u intensief gebruik maakt van uw mobiel, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen gaan niet veel sneller dan 8 km per uur. Geavanceerde vaste modellen halen een veelvoud daarvan (tussen de 20 en 30 km/u). Scoots met een grote accu kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Verkeersregel: als u op de stoep rijdt mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Additioneel comfort
Als u elke dag lange ritten maakt of als u last heeft van uw rug (bewegingsbeperking) dan moet u het aspect comfort niet onderschatten. Professionele modellen hebben grote veringen en een verstelbare stoel/stuurkolom. Boek een proefrit in Nijland en ontdek zelf wat bij u past.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u zoal rekening mee moet houden wanneer u een scootmobiel gaat aanschaffen. Maar wat kost nu een goede scootmobiel? De aanschafprijzen worden gebaseerd op de producent, de grootte van de accu, hoe hard de scoot kan en extra opties zoals veiligheidsgordels en een beschermhoes. De voordeligste scoots koopt u al vanaf €490,00, de grote vaste scoots met veel opties kosten al snel €5.200,00. In de onderstaande tabel communiceren wij de actuele prijs van een paar voorbeeldmodellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Starter312 km8 km/u€650
Standaard315 – 25 km12 km/u€1100
Goed450 km17 km/u€4200
Elite485 km21 km/u€9.000
Schema met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Nijland
scootmobiel-kopen-nijland

Scootmobiel aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om mensen te ondersteunen met zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. In bepaalde situaties kunt u d.m.v. de WMO tijdelijk een scoot toegewezen krijgen (via het uitleenpunt) of een PGB-budget ontvangen. Vervoersvoorzieningen binnen de WMO zijn er in verschillende vormen. Hierbij kan u denken aan een auto in bruikleen maar ook een scootmobiel. Bent u chronisch ziek en wilt u thuis blijven wonen en wilt u actief blijven in de maatschappij? In die situaties kunt u hulp vragen bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Uw gemeente heeft daarvoor verschillende opties.

  • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een budget toegewezen waarmee u zelf een scoot kunt aanschaffen.
  • Steun in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Onthoud hierbij dat dit model niet is aangepast aan uw persoonlijke situatie.
  • Voor scootmobiel uitleen via het WMO factureert het CAK €19 per maand als eigen bijdrage.
  • De aanvraag kunt u doen bij de WMO specialist van de gemeente. Een paar weken later volgt een (telefonisch) gesprek om te kijken welke voorzieningen voor u relevant zijn. Binnen een aantal weken hoort u of uw aanvraag is toegekend.
  • Heeft u tussendoor nog bedenkingen? Stel ze bij WMO-loket gemeente Súdwest-Fryslân. Hiervoor kunt u ook even bellen (0515489000), e-mailen (info@gemeenteswf.nl), of bezoek het gemeentehuis (Marktstraat 12, 8601 CT, Sneek). U kunt ook terecht op www.sudwestfryslan.nl voor uitgebreide info.
  • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Maak een proefrit bij een van de winkels of showrooms

Om te bepalen welk model bij u past vindt u op deze website informatie over de belangrijkste onderwerpen. Echter is een producttest ook noodzakelijk. Kies voor een gratis proefrit zorgt ervoor dat u een betere keuze kunt maken. Bij een winkel of showroom kunt u allerlei modellen uittesten en zal het maken van een keuze een stuk gemakkelijker worden. In de buurt van Nijland zijn er verschillende winkels en showrooms. Een getrainde specialist geeft tips en advies voor het kopen van de beste scootmobiel. In de bijgaande tabel bekijkt u direct contactgegevens van bedrijven, winkels en zorgleveranciers + WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
HulpmiddelencentrumBolswarderbaan 38601 ZKSneek
WelzorgZilverweg 58445 PEHeerenveen
HulpmiddelencentrumThialfweg 178441 PVHeerenveen
Tabel met adresgegevens van leveranciers, winkels en zorginstellingen


De thuisdemonstratie aanvragen in Nijland
Heeft u last van lichamelijke ongemakken en lukt het niet om naar een speciaalzaak of winkel te gaan? In dat geval kunt u kiezen voor een thuisdemo. Deskundige aanbieders hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. In de volgende opsomming bekijkt u meerdere aanbieders waar u een afspraak bij kunt maken.

  • Practicomfort: 27 jaar ervaring en eigen monteurs
  • Mango: Groot aanbod aan hulpmiddelen
  • Quingo: Zeer comfortabel (volledig verstelbaar)
  • Medipoint: Uitstekende klantenservice en adviseurs
  • Welzorg: Deze partij kan u helpen met een PGB
  • Vegro: Diverse accessoires op voorraad
  • Totalezorgwinkel.nl: Verschillende modellen van erkende merken

Wat zijn populaire modellen?
Hierbij treft u een schema met modellen die veel verkocht worden met daarbij het bereik, de maximale snelheid en een gemiddelde prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Invacare Leo 336 km8 km/u€ 2.406
Pride Victory 10 4W25 km8 km/u€ 3.994
Shoprider gk1033 km5 km/u€ 3.027
Drive ST5D50 km15 km/u€ 3.195
Overzicht met populaire scoots oktober 2024

Veelgestelde vragen

Kan ik ook een scootmobiel huren?
Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren in Nijland. Dat kan bijvoorbeeld bij zorginstanties, thuiszorgorganisaties en hulpmiddelen winkels. Een alternatief is de scootmobielpool. Gratis, of tegen een kleine vergoeding kan men voor een bepaalde tijd een scoot lenen. Heeft u voor een langere periode een scoot nodig? In dat geval is het alternatief om zelf een model aan te schaffen of een leasecontract te nemen.

Hoe zit het met het onderhoud?
Fabrikanten (leveranciers van medische hulpmiddelen in Nijland) geven minimaal 2 jaar garantie op uw scoot. Natuurlijk kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Steeds meer aanbieders van scootmobielen geeft de keuze voor een omruilgarantie. Zodoende kan u zorgeloos een aantal dagen/weken een bepaald model uitproberen. Een kwalitatief onderhoud is niet iets om op te besparen. Daarvoor adviseren wij om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit wordt ook wel de APK genoemd en voorkomt dat er veiligheidsproblemen ontstaan. Belangrijke punten zijn o.a. verlichting + richtingaanwijzer en de accu(lader).

Kan ik ook een tweedehands model kopen?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. Het gevolg is dat er ook steeds meer tweedehands modellen zijn. Het grote pluspunt van het kopen van een occasion is de verkoopprijs: voor weinig geld een kwalitatief product aanschaffen. Bovendien is er geen sprake van een lange levertijd. Wat minder is zijn krassen, deuken en technische problemen. Daarnaast zal de actieradius verslechterd zijn. We raden altijd aan een proefrit te maken om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Er zijn diverse websites zoals scoot.nu waar gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als bestuurder van een scootmobiel valt u binnen de verordeningen voor gehandicaptenvoertuigen. Het halen van een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet noodzakelijk. Wel kunt u kiezen voor rijvaardigheidscursussen en trainingen. In professionele scootmobieltrainingen in Nijland worden onderwerpen behandeld alsregels in het verkeer en het juist bedienen van de scoot. De regels in het verkeer zijn niet complex: als bestuurder mag u rijden op het voetpad, fietspad en de rijbaan. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Houd rechts en zorg voor goede verlichting. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Moet mijn scootmobiel verzekerd zijn?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. U sluit altijd een verzekering af (zowel op het moment dat u deelneemt aan het verkeer op de openbare weg, als ook de momenten dat u binnen rijdt). Hoewel u niet heel hard gaat, kan er toch altijd wat gebeuren. U kunt dan geen aanspraak maken op uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Rijdt u onverzekerd rond? Dan riskeert u een boete. Eventuele schade wordt dan niet verzekerd. Er zijn 2 opties: All-risk en WA. Een all-risk verzekering vergoedt schade bij anderen, maar ook bij uzelf. Een WA dekking heeft u al vanaf €5,10 per maand. Een verzekerd voertuig is te herkennen aan het verzekeringsplaatje.

Is een rollator of rolstoel een goed alternatief?
Met name ouderen kunnen ondersteuning krijgen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het selecteren van een geschikt hulpmiddelen draagt bij aan de veiligheid tijdens het lopen / bewegen. De elektrische rolstoel of rollator is handig in een verpleeghuis of voor korte wandelingen. Of wanneer u graag nog wel stukjes zelf loopt. De opvouwbare scootmobiel kan meer ondersteuning bieden en is erg handig wanneer u langer zelfstandig thuis wilt wonen. Weet u het nog niet? Ga dan in gesprek met een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Nijland.

Een scootmobielclub, wat is dat?
Trekt u graag op met gelijkgestemden en gezellige lange tochten maken? Word dan lid van een scootmobielvereniging. In veel regio’s in Nederland (uiteraard ook in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Geniet van het sociale contact en maak tochtjes door wijken als: Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.

Plaats een reactie