De beste manier om schade en pech te voorkomen, is door uw scootmobiel van correct onderhoud te voorzien. Er zijn diverse onderdelen van uw scootmobiel die regelmatig gecontroleerd en/of onderhouden moeten worden om een schone, veilige en betrouwbare ervaring te kunnen garanderen. Wees niet laks met het onderhoud van een scootmobiel, want de gevolgen (pech) zullen zich ongetwijfeld op een zeer onhandig moment aandienen.
Garantie
Goed onderhoud begint met een gedegen onderhouds- en/of garantiecontract bij uw leverancier. Voor het ontvangen van gemeentesubsidie dient u vaak minimaal een vijfjarig service- en onderhoudscontract te kunnen tonen. Als er zich binnen de gestelde termijn problemen voordoen, dan wordt de scootmobiel kostenloos voor u gerepareerd. Daarnaast zal de scootmobiel periodiek aan een keuring onderworpen worden, waarbij eventueel beschadigde onderdelen worden gerepareerd of vervangen. Informeer altijd naar een eventueel pechhulpnummer; mocht u met pech komen te staan, dan is het belangrijk dit nummer binnen handbereik te hebben. Zeker voor mensen die niet kunnen opstaan om zichzelf te helpen, is het van groot belang te allen tijde hulp te kunnen bereiken.
Uw scootmobiel onderhouden
Om de levensduur van uw scootmobiel te garanderen, is het van groot belang dat u er op de juiste manier mee omgaat. Hoewel u uiteraard niet alle onderhoud zelf kunt plegen, zijn er wel zaken die u zelf in de hand kunt houden. Hieronder vindt u een aantal adviezen waarmee u de veiligheid en levensduur van uw scootmobiel behoorlijk kunt verlengen:
- Controleer regelmatig (wekelijks) of alle stekkers nog goed bevestigd zitten. Controleer tevens de kabels op breuken of slijtage.
- Probeer de scootmobiel altijd in een droge ruimte te stallen. Dit voorkomt zowel roestvorming als vochtgerelateerde problemen aan de elektronica. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een beschermhoes.
- Controleer af en toe of de verlichting goed brandt.
- Houd de bandenspanning in de gaten; een scootmobiel met suboptimale banden is langzamer, verbruikt meer energie en is pechgevoeliger.
- Sla geen onderhoudsbeurten bij de dealer over; het is belangrijk dat onder andere uw banden regelmatig worden gecontroleerd op scheuren en barsten.
De accu is erg belangrijk
Eén van de belangrijkste elementen van een goed werkend scootmobiel is de accu. Veruit de meeste pechgevallen met de scootmobiel komen voort uit het leegraken van de accu; vandaar dat we dit element even apart behandelen. Er zijn twee soorten accu’s; de accu op gelbasis en de accu op vloeistofbasis. Hoewel accu’s op vloeistof hun lading langer vasthouden, heeft de accu op gelbasis een langere levensduur. Daarnaast is de accu op gelbasis minder gevaarlijk bij een ongeluk, omdat het accuzuur minder vloeibaar is. Houd er wel rekening mee dat een gel-accu tot wel tweemaal duurder kan zijn dan een accu met vloeistof. De levensduur van uw accu is sterk afhankelijk van zowel de soort, de kwaliteit als het gebruik van de accu. Een accu diet niet goed verzorgd wordt (lees: regelmatig wordt opgeladen) gaat ongeveer een jaar mee. Volg voor een lange levensduur en een hogere actieradius van uw scootmobiel dan ook zo goed mogelijk de laadinstructies die bij uw accu / scootmobiel meegeleverd worden. Laad hoe dan ook de accu minstens eenmaal per maand helemaal op.
Wat komt er kijken bij scootmobiel onderhoud?
Een scootmobiel moet je vergelijken met een auto of een fiets. Je moet hem goed onderhouden, want anders kan de scootmobiel mankementen gaan vertonen of er zomaar mee ophouden. Het is natuurlijk logisch dat je als de scootmobiel erg vies is geworden tijdens een rit, hem meteen even goed schoon moet maken door hem met een vochtig doekje af te vegen of met doekje met een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel. Gebruik geen stromend water en ook geen schurende schoonmaakmiddelen. Het is tevens mogelijk om de scootmobiel met een autopoetsmiddel schoon te maken.
Samenvatting: welk onderhoud moet u laten doen?
Naast de scootmobiel schoon houden is er ook nog een andere vorm van onderhoud.
- Zo is het erg belangrijk dat je de scootmobiel op een droge plek plaatst en niet in een vieze of vochtige ruimte.
- Ook is het belangrijk dat je scootmobiel regelmatig een inspectie ondergaat, het liefst bij een erkende dealer. Tijdens deze inspectie moeten de banden worden gecontroleerd op scheurtjes en slijtage, de elektrische aansluitingen moeten stevig bevestigd worden, de schroeven en de montagepunten moeten stevig bevestigd zijn etcetera.
- Wat je zelf als eigenaar van de scootmobiel kunt doen, is wekelijks controleren of alle kabels en stekkers nog goed bevestigd zijn en of er geen uitwendige beschadigingen zijn.
- De accu van de scootmobiel moet echt volgens de instructies geladen worden. Het op een onjuiste manier opladen van de accu, zal de levensduur hiervan niet ten goede komen.
Michiel is productexpert bij Scootzorg.nl. Het adviseren en vergelijken van verschillende modellen scootmobielen behoort tot zijn dagelijkse bezigheden bij Scootzorg. Hij schrijft verder over het laatste nieuws op het gebied van medische hulpmiddelen voor in huis en geeft tips over het onderhouden van de elektrische scooter.