Een scootmobiel is de laatste jaren niet meer weg te denken uit ons verkeersbeeld. Het geeft mensen met een tijdelijke of blijvende handicap de mogelijkheid om actief aan de samenleving deel te nemen. Een scootmobiel is vrij kostbaar, maar er is ook een groot aanbod aan gebruikte exemplaren. Daarnaast zijn er ook diverse organisaties en bedrijven waar men een scootmobiel kan huren. De snelheid van een scootmobiel voor buiten bedraagt gemiddeld zo’n 20 kilometer per uur. Er zijn ook scootmobiels die langzamer of sneller gaan. De maximum snelheid van een scootmobiel dat speciaal voor binnengebruik is, ligt uiteraard veel lager, maar dit is vanzelfsprekend.
Scootmobiel en snelheid (wetten en regels)
Met name ouderen zijn vaak wel tevreden over de maximale snelheid van de door hun aangeschafte scootmobiel. Van jongeren die vanwege een beperking van een scootmobiel gebruik maken, mag het meestal wel iets harder. Er zijn mogelijkheden om een scootmobiel op te voeren, hetgeen wil zeggen dat de scootmobiel sneller wordt. Dit is een vrij technische aangelegenheid en het is niet aan te raden om dit zelf uit te voeren. Laat opvoeren van de scootmobiel altijd over aan een specialist. Enkele manieren om een scootmobiel op te voeren zijn:
- Een sterkere elektromotor in het scootmobiel plaatsen.
- De weerstand bij de motor vervangen door een weerstand met een lagere waarde.
- Soms biedt een zwaardere accu ook uitkomst.
Scootmobiel en de verkeersregels
Men kan stellen dat voor scootmobielen de zelfde regels gelden als voor bromfietsen in het verkeer. U mag gebruikmaken van het voetpad, het fietspad en de rijbaan. Zodra u echter op het voetpad rijdt, gelden hier ook de regels voor voetgangers en dient u zich hieraan te houden. De maximum snelheden binnen de bebouwde kom voor gehandicaptenvoertuigen is 30 km/u en er buiten bedraagt deze 40 km/u. Ook mag u met uw scootmobiel gebruik maken van een invalidenparkeerplaats. De snelheden van de meeste scootmobielen liggen tussen de 6 en 30 km/u. Meestal is dit voldoende, maar wilt u zich toch wat sneller kunnen verplaatsen, dan kan de mogelijkheid tot opvoeren een uitkomst zijn. Vraag bij de leverancier van de scootmobiel naar de mogelijkheden.
Aandachtspunten bij opvoeren van de snelheid van een scootmobiel
We kunnen onderscheid tussen verschillende uitvoeringen van een scootmobiel maken en in dit kader is het verschil tussen ene binnenmodel en een buitenmodel van belang. Het binnenmodel is voor gebruik in huis erg geschikt, dit door zijn compacte vorm en zijn wendbaarheid. Het buitenmodel is wat robuuster uitgevoerd, heeft meer beenruimte en beschikt over verlichting en richtingaanwijzers en heeft een zwaardere accu voor een grotere actieradius. Het is logisch dat een hogere snelheid voor het buitenmodel heel gewenst kan zijn, maar voor het binnenmodel niet relevant is.
Michiel is productexpert bij Scootzorg.nl. Het adviseren en vergelijken van verschillende modellen scootmobielen behoort tot zijn dagelijkse bezigheden bij Scootzorg. Hij schrijft verder over het laatste nieuws op het gebied van medische hulpmiddelen voor in huis en geeft tips over het onderhouden van de elektrische scooter.